Ogrevanje na biomaso

KOTLI NA POLENA

V polnilni prostor kotla naložimo na žerjavico polena dolžine od 25 do 50 centimetrov. Ventilator nastale pline posesa ali potisne skozi odprtino v zgorevalno komoro. Da ti plini dokončno izgorijo dodajamo v zgorevalno komoro zrak. Pridobljena toplota se v toplotnem prenosniku prenese na grelno vodo, ki jo vodimo v sistem centralnega ogrevanja objekta.

Hranilnik toplote

Kljub visokim izkoristkom in nizkim emisijam, ki jih dosegajo kotli na polena nove generacije, je priporočljivo uporabiti hranilnik toplote. Z njegovo pomočjo lahko ob enkratni polnitvi 24 ur ogrevamo novejšo, dobro izolirano enodružinsko hišo bivalne površine 150 kvadratnih metrov in toplotne obremenitve 12 kW. Ob hladnejših zimskih dneh je lahko potrebna dvakratna polnitev. Predpogoj je zadostno velik polnilni prostor – zalogovnik, suh les in hranilnik toplote z ustrezno prostornino (najmanj 50 litrov/kW moči kotla). Če kotel na polena kombiniramo s solarnim sistemom, lahko poleti udobno in ugodno pripravljamo toplo sanitarno vodo. Če je solarni sistem ustrezno dimenzioniran, lahko prispeva tudi k ogrevanju prostorov.

Kakšna je poraba goriva kotla na polena?

Kotel na polena potrebuje okrog 12 kubičnih metrov lesa na kurilno sezono, kar je približno enakovredno 2.300 litrom kurilnega olja.

Kakšne prednosti prispeva hranilnik toplote:

  • izboljša izkoristek kotla,
  • omogoča optimalen potek zgorevanja,
  • znižajo se emisije,
  • poveča udobje.

Kje lahko uporabimo kotel na polena?

Primeren je za eno-in dvo-družinske hiše ter kmetije.

KOTLI NA LESNE SEKANCE

Za ogrevanje s kotlom na lesne sekance potrebujemo skladiščni prostor za lesne sekance, ki se s pomočjo zbirne naprave in dozirnega pola dovajajo v kotel. Kotlovska naprava je opremljena z varnostnim sistemom, ki onemogoča gorenje nazaj v smeri zalogovnika za sekance.

S stalnim dovodom goriva in nadzorovanim dotokom zraka se zagotovi odličen izkoristek in prilagajanje procesa zgorevanja dejanskim potrebam po toploti. Sodobni sistemi delujejo z elektronsko regulacijo, ki nadzoruje zgorevanje in razdelitev toplote. Dodatna oprema omogoča samodejne postopke za vžig, čiščenje toplotnega prenosnika in iznos pepela.

Kakšna je poraba goriva kotla na lesne sekance?

Sodoben kotel na lesne sekance zagotavlja samodejno in udobno oskrbo s toploto. Nova, dobro izolirana enodružinska hiša s 150 kvadratnimi metri stanovanjske površine in s toplotno obremenitvijo 12 kW porabi v kurilni sezoni okrog 28 nasutih kubičnih metrov suhih sekancev boljše kakovosti, kar ustreza 2.300 litrom kurilnega olja.

Kakšne prednosti daje kotel na lesne sekance?

  • samodejna, udobna oskrba s toploto,
  • optimalno zgorevanje oziroma visoki izkoristki,
  • nizke emisije,
  • majhna poraba časa za oskrbovanje.

Kje lahko uporabimo kotel na lesne sekance?

Primerni so za eno-in dvo-družinske hiše, kmetije, stanovanjske bloke, šole …

Les je okolju prijazen vir energije. Z ogrevanjem na les boste prispevali k zboljšanju zraka v okolju in k zmanjševanju podnebnih sprememb!

KOTLI NA PELETE

Peleti so narejeni iz žagovine in oblancev. So visoko kvalitetno gorivo za kotle s samodejnim dodajanjem že od majhnih moči – 5 kW naprej. Delovanje kotla na pelete je podobno delovanju kotla na lesne sekance.

Kakšna je poraba goriva kotla na pelete?

Letna poraba pelet za novejšo, dobro izolirano enodružinsko hišo s 150 kvadratnimi metri stanovanjske površine s toplotno obremenitvijo 12 kW, znaša okrog 4,8 t (7,5 kubičnih metrov) na kurilno sezono. Peleti se lahko hranijo v suhi kleti. Uporabi se lahko tudi kompaktna naprava z zalogovnikom velikosti 1 kubičnega metra (okrog 650 kilogramov), ki ga je treba polniti enkrat na mesec. V primerjavi z lesnimi sekanci je za pelete potreben približno 4 krat manjši skladiščni prostor. Pelete nam dostavijo s cisternami, podobno kot kurilno olje.

Kje lahko uporabimo kotel na pelete?

Primerni so za eno-in dvo-družinske hiše, za ogrevanje posameznih prostorov (dodatno ogrevanje) in kot etažno ogrevanje.